وسایل نقلیه در کوچه و خیابان همواره در معرض خطر هستند و احتمال بروز حادثه برای آنها و همچنین عابران پیاده زیاد است. در اینجور مواقع بهترین راه این است که از بیمه کمک بگیریم و با بیمه کردن وسایل نقلیه خود سعی کنیم در صورت بروز حوادث از شرکتهای بیمه برای جبران خسارات احتمالی استفاده کنیم. موتور نیز یکی از همین وسایل نقلیه است که بیشتر از سایر وسایل نقلیه در معرض خطر قرار دارد. در اینجا قصد داریم درباره بیمه موتور سیکلتها صحبت کنیم.
برای موتور سیکلت نیز مانند بیمه خودرو میتوان 2 نوع بیمه زیر را در نظر گرفت:
بیمه شخص ثالث
بیمه بدنه
همانطور که میدانید بیمه شخص ثالث خودرو شامل جبران خسارات مالی و جانی به اشخاص ثالث و خسارات جانی وارد شده به راننده مقصر میشود. بیمه بدنه خودرو نیز خساراتی از جمله آتشسوزی خودرو، سرقت و مواردی دیگر را شامل میشود.
بیمه شخص ثالث موتور سیکلت دارای ماهیتی مشابه بیمه شخص ثالث اتومبیل است. خساراتی که تحت پوشش این بیمه قرار میگیرد و در صورت بروز توسط بیمه جبران خسارت میشود بهصورت زیر است:
خسارات مالی به اشخاص ثالث: درصورتیکه طی بروز حادثهای خسارت مالی به شخصی غیر از راننده مقصر وارد شود مطابق پوششهای بیمهنامه میتوان از بیمه شخص ثالث استفاده کرد.
خسارات جانی به اشخاص ثالث: درصورتیکه در اثر بروز حادثهای خسارت جانی به فردی بهجز راننده مقصر وارد شود میتوان مطابق پوششهای بیمهنامه از بیمه خسارت دریافت کرد.
خسارت جانی به راننده مقصر: مطابق این پوشش درصورتیکه راننده طی حادثهای دچار خسارت جانی شود بیمه مطابق بیمهنامه خسارت وارد شده را جبران خواهد کرد.
بیمه بدنه موتور سیکلت با بیمه بدنه اتومبيل کمی تفاوت دارد و همان پوششهایی که در بیمه بدنه خودرو ارائه میشود بهطور کامل در این بیمه هم ارائه نمیگردد. بیمه بدنه در صورت بروز حوادث زیر جبران خسارت میکند:
تصادم، تصادف و در کل برخورد به هر جسم متحرک یا ثابتی که منجر به ایجاد خسارت شود.
آتشسوزی، صاعقه و یا انفجار
برای اینکه ببینیم در قبال پرداخت چه مقدار حق بیمه میتوانیم از مزایای بیمه استفاده کنیم لازم است بدانیم نرخ انواع بیمه به چه عواملی بستگی دارد و چه پارامترهایی در تشکیل این نرخ مؤثرند.
نرخ بیمه ثالث موتور سیکلت به ۴ عامل زیر بهطور مستقیم بستگی دارد :
۱. سال تولید موتور: سال تولید موتور هر چه دستگاه جدیدتر باشد، ریسک آن کمتر است در نتیجه نرخ بیمه کمتر میشود.
۲. نوع موتور سیکلت: در یک دستهبندی میتوان موتور سیکلت ها را به ۳ دسته تقسیم کرد:
همانطور که میدانید اغلب موتورها دوچرخ هستند اما نرخ بیمه برای موتور سهچرخ نسبت به 2 چرخ بیشتر است.
۳. تعداد سیلندر: تعداد سیلندرها در تعیین نرخ بیمه مؤثر است. موتور سیکلتها میتوانند دارای ۱ سیلندر، ۲ سیلندر، ۳ سیلندر و بیشتر باشند. هر چه تعداد سیلندرهای بیشتر باشند،موتور قویتر بوده در نتیجه نرخ بیمه آن نیز بیشتر میشود.
۴. نوع و ساختار: نرخ بیمه برای انواع مدلهای برقی و دندهای متفاوت است..
در نهایت نرخ حق بیمه پایه موتور سیکلت با توجه به نوع و تعداد سیلندر موتور برای سال 99 مطابق جدول زیر است:
این 4 عاملی که در اینجا مطرح شد در واقع عوامل مستقیمی هستند که بر نرخ قیمت بیمه اثر میگذارند. این عوامل ناشی از ویژگیها و ساختار دستگاه نقلیه هستند. عوامل دیگری هستندکه بهطورغیرمستقیم اثرگذارند. این عوامل عبارتاند از:
تخفیف عدم خسارت شامل تخفیفهایی است که بیمهگذار به خاطر عدم استفاده از بیمهنامه خود در سالهای قبل دریافت کرده است. میزان تخفیف عدم خسارت شما به طور خودکار محاسبه و روی بیمهنامه شما درج شده است. سقف تخفیف عدم خسارت 70 درصد است و بیشتر از این مقدار تخفیف برای بیمهگذار لحاظ نمیشود.
یکی دیگر از عواملی که میتواند بر نرخ بیمه شخص ثالث اثرگذار باشد جریمه دیرکرد است. درصورتیکه از زمان سررسید گذشته باشد و بخواهیم بیمه موتور خود را تمدید کنیم باید مبلغی را بابت جریمه دیرکرد پرداخت کنیم. بنابراین باید قبل از اتمام سررسید بیمه نسبت به تمدید آن اقدام کرد تا مشمول این جریمه دیرکرد نشویم.
همانطور که میدانید اغلب بیمهها را میتوان بهصورت قسطی خریداری کرد.
مخصوص بازنشستگان تامین اجتماعی: 10 درصد نقد الباقی 8 قسط کسر از حقوق
بازنشستگان صندوق کشوری : بدون پیش پرداخت در 11 قسط کسر از حقوق